• +36-22/583-021
  • +36-30/790-6305
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

kep 1A vár és a falu HONFOGLALÁS- ÉS ÁRPÁDKORI elődjére van néhány adatunk. A Bödönkúton falura vagy tanyák létezésére utaló cserepeket találtak. Rómer Flóris még látta annak a templomnak a romjait, amely a Csókapusztával azonos falu lehetett. Látóhegy és Pusztacsóka találkozásánál egy domb található, ahol embercsontokat és koponyákat találtak. Ez a terület lehetett a vár és a falu X-XIII.századi elődje, és a későbbi úgynevezett tarisznya vára. A várat legelőször hivatalos magyar okiratban 1299. szeptember 1-én említik. Első várnagya Csák István alországbíró volt. Az első írásos említéstől számítjuk a mai Csókakő megalapítását. 


Gróf Lamberg Ferenc "természet-művészete"

A turizmus megindulása után a Vértes déli oldalán, így Csókakőn is a Magyarországi Kárpát Egyesület Fátra Osztálya látta el a turizmus kiépítésével kapcsolatos feladatokat. Ügybuzgalmukat és áldozatkészségüket a csókakői vár déli falán az általuk 1934-ben elhelyezett márványtábla hirdeti.


00000231Miként hozható összefüggésbe a csókakői Katolikus Templom Szent Donát védőszenttel?

Történet és elbeszélések, ma is élő hagyományok, Donát-énekek...........

Csókakőn 1772-ben kezdték el építeni gótikus stílusban a Szent Donát Plébániatemplomot, amit 1774. augusztus 7-én vasárnap szenteltek fel Szent Donát tiszteletére, aki a szőlősgazdák és szőlőskertek védőszentje.

A település és a templom védőszentjének ünnepén 2022. augusztus 7-én vasárnap ismét avathattak órát Csókakő polgárai. Az eseményen, ahol Fűrész György polgármester, Törő Gábor országgyűlési képviselő, a község képviselő-testülete és Dr. Klima Olga jegyző is jelen volt, a Magyar Faluprogram 15 millió forintjából megvalósuló külső vakolat megújítást és a befejezett toronyórát avatták, illetve szentelték fel. A képviselők 2021. októberben újra napirendre tűzték az óra kérdését, amit egy közadakodás megindítása követte. A megindult új közadakozást az önkormányzat részéről a polgármester fogta össze, de egyeztettek Mórocz Tamás plébánossal is, aki támogatta a közadakozás elindítását. A lehetőség 2022. év elején nyílt meg, hogy hozzá lehessen járulni a négy számlapos óra kialakításához. A korábbi órásmestert Rancz Lajost, a Rancz Kft-ét keresték meg, akik az első órát elkészítették. A 65 magán és jogi személy adakozásának köszönhetően kétmillió forint jött be és ezt megtoldotta az önkormányzat 200 ezer forinttal, melyből a szerelést végző alpinisták munkadíját finanszírozták. A 159 évvel ezelőtt elhatározott, és 14 évvel ezelőtt befejezetlenül hagyott toronyórának a befejezése tehát, Isten dicsőségére megtörtént, az egyházközség híveinek és a község lakóinak nagy örömére.


A Csókakő-Heffingen Baráti Társaság 1999. július 14-én alakult, a luxemburgi nagyhercegség történelmébe 1999. szeptember 28-án írta be magát. A "Freunde von Csókakő asbl Heffingen" baráti társaság célkitűzései közé tartozik a jó kapcsolat kiépítése, annak elmélyítése Csókakő és Heffingen települések között.