(A személyek adatlapjának megtekintéséhez kattintson a névre)

I. VILÁGHÁBORÚS HŐSEINK

Bognár Ferenc  Makk Mihály

Bognár János 

 Rabóczki József
Csada Donát  Remete József
Csöngedi Mihály  Suralik György
Dupán Márk  Suralik János
Fűrész Imre  Steiner Donát
Galló István  Szekeres József
Gálicz János  Zsolnai Ferenc
Hollósi Ferenc  Zsolnai István
Keizer József  Zsolnai Lajos
Király Géza  Zsolnai Mihály
Makk János  

 

II. VILÁGHÁBORÚS HŐSEINK

 

KATONÁK

           POLGÁRI ÁLDOZATOK

Bognár Mihály Antal Istvánné       Mézner István
Csöngedi János Bognár Julianna       Németh Teréz
Csöngedi Mihály Bognár László       Németh Tibor
Fűrész András Bognár Mihály       Őri Borbála
Fűrész Géza Boha József       Őri József
Fűrész Károly Cseh Istvánné       Pakodi István
Horváth József Csóka József       Psóra András
Jelena Ferenc Dupán Máriusné       Psóra Andrásné
Karger Mihály Elekes József       Psóra József
Király Imre Flédervics Gabriella       Rab Lajos
Pakodi Gyula Flédervics Györgyné       Rankász Sándor
Papp László Fűrész György       Remete János
Psóra Mihály Fűrész Istvánné       Rézmann Teréz
Rendeki Ferenc Gedai Lajos       Suralik László
Rendeki Mihály Grünfeld Jenő       Suralik Teréz
Rosta Imre Grünfeld Jenőné       Takács Imre
Seregi Sándor Jelena Ferenc       Takács Teréz
Suralik Imre Király Ferenc       Varga József
Suralik József Király Ilona       Varga Józsefné
Szabó József Kis Imre       Végh Frigyes
Tóth Imre Kis-Király Józsefné       Végh Józsefné
Vitéz Lőrincz József Kovács József       Végh Károly
Zsolnai György Makk István       Vitéz Makk György

kep 1A vár és a falu HONFOGLALÁS- ÉS ÁRPÁDKORI elődjére van néhány adatunk. A Bödönkúton falura vagy tanyák létezésére utaló cserepeket találtak. Rómer Flóris még látta annak a templomnak a romjait, amely a Csókapusztával azonos falu lehetett. Látóhegy és Pusztacsóka találkozásánál egy domb található, ahol embercsontokat és koponyákat találtak. Ez a terület lehetett a vár és a falu X-XIII.századi elődje, és a későbbi úgynevezett tarisznya vára. A várat legelőször hivatalos magyar okiratban 1299. szeptember 1-én említik. Első várnagya Csák István alországbíró volt. Az első írásos említéstől számítjuk a mai Csókakő megalapítását. 

Gróf Lamberg Ferenc "természet-művészete"

A turizmus megindulása után a Vértes déli oldalán, így Csókakőn is a Magyarországi Kárpát Egyesület Fátra Osztálya látta el a turizmus kiépítésével kapcsolatos feladatokat. Ügybuzgalmukat és áldozatkészségüket a csókakői vár déli falán az általuk 1934-ben elhelyezett márványtábla hirdeti.

00000231Miként hozható összefüggésbe a csókakői Katolikus Templom Szent Donát védőszenttel?

Történet és elbeszélések, ma is élő hagyományok, Donát-énekek...........

Csókakőn 1772-ben kezdték el építeni gótikus stílusban a Szent Donát Plébániatemplomot, amit 1774. augusztus 7-én vasárnap szenteltek fel Szent Donát tiszteletére, aki a szőlősgazdák és szőlőskertek védőszentje.

A település és a templom védőszentjének ünnepén 2022. augusztus 7-én vasárnap ismét avathattak órát Csókakő polgárai. Az eseményen, ahol Fűrész György polgármester, Törő Gábor országgyűlési képviselő, a község képviselő-testülete és Dr. Klima Olga jegyző is jelen volt, a Magyar Faluprogram 15 millió forintjából megvalósuló külső vakolat megújítást és a befejezett toronyórát avatták, illetve szentelték fel. A képviselők 2021. októberben újra napirendre tűzték az óra kérdését, amit egy közadakodás megindítása követte. A megindult új közadakozást az önkormányzat részéről a polgármester fogta össze, de egyeztettek Mórocz Tamás plébánossal is, aki támogatta a közadakozás elindítását. A lehetőség 2022. év elején nyílt meg, hogy hozzá lehessen járulni a négy számlapos óra kialakításához. A korábbi órásmestert Rancz Lajost, a Rancz Kft-ét keresték meg, akik az első órát elkészítették. A 65 magán és jogi személy adakozásának köszönhetően kétmillió forint jött be és ezt megtoldotta az önkormányzat 200 ezer forinttal, melyből a szerelést végző alpinisták munkadíját finanszírozták. A 159 évvel ezelőtt elhatározott, és 14 évvel ezelőtt befejezetlenül hagyott toronyórának a befejezése tehát, Isten dicsőségére megtörtént, az egyházközség híveinek és a község lakóinak nagy örömére.

A Csókakő-Heffingen Baráti Társaság 1999. július 14-én alakult, a luxemburgi nagyhercegség történelmébe 1999. szeptember 28-án írta be magát. A "Freunde von Csókakő asbl Heffingen" baráti társaság célkitűzései közé tartozik a jó kapcsolat kiépítése, annak elmélyítése Csókakő és Heffingen települések között.